Jak wybrać najlepsze mleko modyfikowane? - porównanie składu mlek modyfikowanych

Jak to wyszło, że karmiąc mojego Tomka tylko własnym mlekiem spędziłam mnóstwo czasu czytając, analizując składy mlek modyfikowanych? Otóż Tomek wcale nie chce pić innego mleka niż moje - całe szczęście, bo przecież mleko matki jest bezkonkurencyjnie najlepsze. Było kilka sytuacji, gdzie próbowałam dać mu mleko modyfikowane - kończyło się to pluciem i krzywieniem. Zaczęłam zastanawiać się, dlaczego na jedno krzywi się mniej a na inne więcej, a chciałabym znaleźć takie, które by mu posmakowało. Więc jakie mleko modyfikowane wybrać? Czy istnieje coś takiego jak porównywarka mlek modyfikowanych?
Lubię czytać składy i etykiety produktów, ale na początku pracy nad porównaniem składów mlek modyfikowanych myślałam, że porwałam się z motyką na słońce. Niekończąca się lista składników, których sama wymowa sprawiała mi trudność skutecznie mnie demotywowała. Ale nie poddałam się i oto efekt mojej pracy. Gdy zaznajomicie się już z poniższym artykułem myślę, że będziecie wiedzieli, które mleko modyfikowane wybrać.

Artykuł jest bardzo obszerny i występuje w nim podział na trzy części:


Część I - Wykaz składników odżywczych zgodnych z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego;
Część II - Analiza pozostałych składników mleka modyfikowanego;
Część III - Analiza składów mlek modyfikowanych popularnych producentów - Mleka początkowe (1) oraz mleka  następne (2).


Część I - Wykaz składników odżywczych zgodnych z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego


Generalnie wszystkie dostępne mleka mają podobny skład. Dlatego, że jest określona lista składników jakie powinny posiadać odżywki dla dzieci i znajduje się ona w ROZPORZĄDZENIU MINISTRA ZDROWIA.


Poniżej wykaz składników odżywczych, które są stosowane do produkcji preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego:


1. Witaminy


Witamina
Postać witaminy
Witamina A
Octan retinylu
Palmitynian retinylu
Retinol
Witamina D
Witamina D2 (ergokalcyferol)
Witamina D3 (cholekalcyferol)
Witamina B1
Chlorowodorek tiaminy
Monoazotan tiaminy
Witamina B2
Ryboflawina
Sól sodowa 5'-fosforanu ryboflawiny
Niacyna
Nikotynamid
Kwas nikotynowy
Witamina B6
Chlorowodorek pirydoksyny
5'-fosforan pirydoksyny
Foliany
Kwas foliowy
Kwas pantotenowy
D-pantotenian wapnia
D-pantotenian sodu
Dekspantenol
Witamina B12
Cyjanokobalamina
Hydroksykobalamina
Biotyna
D-biotyna
Witamina C
Kwas L-askorbinowy
L-askorbinian sodu
L-askorbinian wapnia
Kwas 6-palmitylo-L-askorbinowy (palmitynian askorbylu)
Askorbinian potasu
Witamina E
D-alfa-tokoferol
DL-alfa-tokoferol
Octan D-alfa tokoferolu
Octan DL-alfa tokoferolu
Witamina K
Filochinon (Fitomenadion)

2. Aminokwasy i inne związki azotowe:


1) L-arginina i jej chlorowodorek (m.in. regulacja pracy serca, rola w budowaniu masy mięśniowej, bierze udział w syntezie i uwalnianiu hormonu wzrostu);
2) L-cystyna i jej chlorowodorek (niezbędne do syntezy białek osocza i keratyny, biorą udział w syntezie glukagonu i insuliny);
3) L-histydyna i jej chlorowodorek (prekursor histaminy – aktywacja układu odpornościowego w przypadku infekcji, bierze udział w syntezie hemoglobiny);
4) L-izoleucyna i jej chlorowodorek (regulacja poziomu cukru we krwi, uczestniczy w procesie produkcji hormonu wzrostu);
5) L-leucyna i jej chlorowodorek (produkcja hormonu wzrostu, wytwarzanie glikogenu);
6) L-lizyna i jej chlorowodorek (ułatwia wchłanianie wapnia, niezbędny składnik białek strukturalnych skóry);
7) L-cysteina i jej chlorowodorek (niezbędne do syntezy białek osocza i keratyny, biorą udział w syntezie glukagonu i insuliny);
8) L-metionina (wpływ na przemianę lipidową);
9) L-fenyloalanina (synteza hormonów tarczycy i nadnercza, prawidłowy rozwój układu nerwowego);
10) L-treonina (metabolizm tłuszczów w wątrobie, utrzymanie równowagi białkowej, transport pokarmu w przewodzie pokarmowym);
11) L-tryptofan (niezbędny do wytwarzania budowy tkanki mięśniowej, zwiększa odporność);
12) L-tyrozyna (produkcja melaniny, synteza hormonów nadnerczy);
13) L-walina (wytwarzanie energii w mięśniach, stymulacja wzrostu mięśni, prawidłowa praca układu nerwowego);
14) L-karnityna i jej chlorowodorek (transport aminokwasów, rola w spalaniu kwasów tłuszczowych);
15) L-winian L-karnityny (transport i spalanie tłuszczów);
16) Tauryna (ważna rola w rozwoju systemu nerwowego niemowląt);
17) 5'-monofosforan cytydyny i jego sól sodowa (rola w biosyntezie fosfolipidów);
18) 5'-monofosforan urydyny i jego sól sodowa (rola w centralnym układzie nerwowym);
19) 5'-monofosforan adenozyny i jego sól sodowa (rola w wewnątrzkomórkowym transporcie energii);
20) 5'-monofosforan guanozyny i jego sól sodowa (przenośnik energii w komórce);
21) 5'-monofosforan inozyny i jego sól sodowa (przenośnik energii w komórce).

4. Inne:
1) Cholina (metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczy, ułatwia wchłanianie tłuszczy)
2) Chlorek choliny;
3) Cytrynian choliny;
4) Dwuwinian choliny;
5) Inozytol (reguluje działanie enzymów, bierze udział w przemianie glukozy, wspomaga metabolizm tłuszczów).


3. Składniki mineralne



Składniki mineralne
Dopuszczalne sole
Wapń (Ca)
Węglan wapnia
Chlorek wapnia
Sole wapniowe kwasu cytrynowego
Glukonian wapnia
Glicerofosforan wapnia
Mleczan wapnia
Sole wapniowe kwasu ortofosforowego
Wodorotlenek wapnia
Magnez (Mg)
Węglan magnezu
Chlorek magnezu
Tlenek magnezu
Sole magnezowe kwasu ortofosforowego
Siarczan magnezu
Glukonian magnezu
Wodorotlenek magnezu
Sole magnezowe kwasu cytrynowego
Żelazo (Fe)
Cytrynian żelazawy
Glukonian żelazawy
Mleczan żelazawy
Siarczan żelazawy
Cytrynian amonowo - żelazowy
Fumaran żelazawy
Dwufosforan żelazowy (pirofosforan żelazowy)
Diglicynian żelaza
Miedź (Cu)
Cytrynian miedzi
Glukonian miedzi
Siarczan miedzi
Kompleks miedziowo-lizynowy
Węglan miedzi
Jod (J)
Jodek potasu
Jodek sodu
Jodan potasu
Cynk (Zn)
Octan cynku
Chlorek cynku
Mleczan cynku
Siarczan cynku
Cytrynian cynku
Glukonian cynku
Tlenek cynku
Mangan (Mn)
Węglan manganu
Chlorek manganu
Cytrynian manganu
Siarczan manganu
Glukonian manganu
Sód (Na)
Wodorowęglan sodu
Chlorek sodu
Cytrynian sodu
Glukonian sodu
Węglan sodu
Mleczan sodu
Sole sodowe kwasu ortofosforowego
Wodorotlenek sodu
Potas (K)
Wodorowęglan potasu
Węglan potasu
Chlorek potasu
Sole potasowe kwasu cytrynowego
Glukonian potasu
Mleczan potasu
Sole potasowe kwasu ortofosforowego
Wodorotlenek potasu
Selen
Selenian sodu
Selenin sodu




Część II - Analiza pozostałych składników wchodzących w skład mleka modyfikowanego:


1. Serwatka (z mleka), serwatka słodka (z mleka), odmineralizowana serwatka z mleka w proszku, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), serwatka z mleka częściowo odmineralizowana w proszku – Mieszanina składników w skład których wchodzi:
- białko (podstawowy składnik budulcowy komórek), 
- laktoza (cukier mlekowy, źródło energii oraz pożywka dla flory jelitowej)
- składniki mineralne (fosfor, sód, jod, wapń)
- witaminy (witaminy z grupy B, biotyna, kwas pantotenowy);
2. Odtłuszczone mleko w proszku – element bazowy mleka modyfikowanego;
3. Oleje roślinne: olej palmowy, olej rzepakowy, olej kokosowy, olej  słonecznikowy)
Zastosowanie różnych olejów roślinnych ma na celu uzyskanie zawartości kwasów tłuszczowych zbliżonych do ich zawartości w mleku matki. Olej palmowy – źródło kwasu palmitynowego, olej rzepakowy – źródło kwasu oleinowego, olej sojowy, kukurydziany i słonecznikowy – źródła kwasów tłuszczowych wielonienasyconych.  Olej kokosowy – źródło średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Zawartość oleju kokosowego powinno być ograniczone ze względu na zawartość kwasu laurynowego i mirystynowego o właściwościach aterogennych (proces powstawania zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych)
- olej palmowy – zawiera kwas palmitynowy (który występuje w mleku matki), tworzy on słabo rozpuszczalne kompleksy z wapniem – wysoka pozycja na liście składników to mniejsza wchłanialność wapnia i tłuszczu w porównaniu z mieszankami gdzie występuje więcej innych olei. Wybierany przez producentów ze względu na dobrą stabilność przechowalniczą oraz niską cenę;
4.  Laktoza (z mleka) – cukier mleczny, źródło energii;
5. Maltodekstryna – dodawana w celu poprawy konsystencji i wyglądu, produkt wysoko przetworzony. Nie jest uznana za niebezpieczny środek dla zdrowia, jednakże istnieją badania, które wskazują na negatywny wpływ maltodekstryny na florę bakteryjną w układzie pokarmowym. Posiada wysoki indeks glikemiczny podnosząc poziom cukru we krwi. Wybierana ze względu na wysoką przyswajalność przez organizm dziecka;
6. Emulgatory:
- lecytyna sojowa -  element wiążący składniki mleka. Ze względu na możliwość wykorzystywania soi GMO lub możliwości pozostania w lecytynie szkodliwych chemikaliów użytych w procesie produkcyjnym, powinniśmy jej unikać;
- lecytyna słonecznikowa – element wiążący składniki mleka posiada korzystny profil fosfolipidów;
7. Regulator kwasowości (kwas cytrynowy) – reguluje kwasowość i pełni funkcję przeciwutleniacza. Obniża pH, zapobiegając mnożeniu się bakterii. Uważany za nieszkodliwy. Nie może zostać przedawkowany przez producentów, ponieważ nadmiar zmienia smak produktu na niesmaczny kwaśny;
8. Olej rybi – źródła kwasów z grupy omega 3 nie występujących w tłuszczach pochodzenia roślinnego, niezbędny składnik odżywczy;
9. Bakterie kwasu mlekowego – zwiększają liczbę „dobrych bakterii” tworzących mikroflorę jelitową;
10. Galaktooligosacharydy i Fruktooligosacharydy – prebiotyki, nierozpuszczalne w wodzie węglowodany, stymulują wzrost określonych bakterii jelitowych, zapobiegają zaparciom;
11. Stabilizator – kwas mlekowy - całkowicie wchłaniany przez organizm, zapobiega namnażaniu się szkodliwych drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym;
12. Przeciwutleniacz  - mieszanina tokoferoli -  witamina E – uznana za nieszkodliwą w zastosowaniu spożywczym;
13. Syrop glukozowy – roztwór z glukozy i maltodekstryny podnosi poziom cukru i insuliny we krwi, sprzyja zaburzeniom metabolicznym, dodawany w celu poprawy smaku;
14. Polidekstroza - stabilizator spełnia funkcję wiążącą, stabilizującą, utrzymującą wilgotność. w małych dawkach nieszkodliwy, w dużych może wywołać biegunkę. Nie zaleca się podawania dzieciom;
15. Skrobia – zapobiega ulewaniu.


http://www.czytelniamedyczna.pl/2302,tluszcze-w-zywieniu-niemowlat.html
http://doktorania.pl/mleko-modyfikowane/
http://www.nursing.com.pl/ArchiwumMagazynuPiP_Zywienie_niemowlat_i_malych_dzieci_Mleka_adaptowane_i_modyfikowane_71.html
https://dietetycy.org.pl/maltodekstryna/
http://bonavita.pl/maltodekstryna-wplyw-na-zdrowie-oraz-zastosowanie
http://www.forumpediatryczne.pl/artykul/prebiotyki-nowoczesny-skladnik-mieszanek-mlecznych-do-zywienia-dzieci/4827
http://archiwum.dobrydietetyk.pl/forum/syrop-glukozowy/5449/
https://zasadyzywienia.pl/
https://vitalia.pl/ch_add,264,0_Polidekstroza.html

Część III - Analiza składów mlek modyfikowanych popularnych producentów - Mleka początkowe (1) oraz mleka  następne (2)



Jakie mleko modyfikowane wybrać? Myślę, że poniższe porównanie mlek modyfikowanych znacznie ułatwi Wam zadanie. 

Poniżej przedstawiam analizę składu mleka modyfikowanego popularnych producentów.
Pod uwagę brałam tylko podstawowe mleka modyfikowane, dostępne na sklepowych półkach. Nie analizowałam mlek hipoalergicznych, przeciw ulewaniu, anty - kolkowych i innych. 
W analizie występują również mleka modyfikowane kozie. Mleka kozie są najbardziej w składzie zbliżone do mleka ludzkiego, stąd też wiele składników, które muszą być dodane do mleka modyfikowanego krowiego, naturalnie występują w mleku kozim, dlatego też skład mleka modyfikowanego koziego jest dosyć "okrojony". 

Mleka modyfikowane dzielimy na mleka początkowe (od urodzenia do 6 m.ż.) oznaczone cyfrą 1 oraz mleka następne oznaczone cyfrą 2 (od 4 do 12 m.ż).


Legenda oznaczeń:

kolor pomarańczowy – składniki na które warto uważać;
kolor zielony – dodatkowe składniki dodane przez producentów (oprócz podstawowych składników) pozytywnie wpływające na organizm;
kolor czerwony – składniki, których nie powinno być, mogące negatywnie wpłynąć na organizm;
kolor niebieski – składniki odżywcze "podstawowe" zgodne z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA z dnia 16 września 2010 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego.



Mleka początkowe - 1





skład mleka modyfikowanego, jakie mleko modyfikowane wybrac, jaki skład powinno mieć mleko modyfikowane


jaki sklad powinno miec mleko modyfikowane, analiza skladu mm
skład mleka modyfikowanego, porównanie mlek modyfikowanych
porownanie skladu mleka modyfikowanego,

Mleka następne - 2


skład mleka modyfikowanego, jakie wybrac mm, jakie mleko modyfikowane jest najlepsze
jakie mleko modyfikowane jest najlepsze, jak wybrać mleko modyfikowane
Najlepsze mleko modyfikowane, najlepsze mm, analiza skladu mm
Najlepsze mleko kozie, najlepsze mleko modyfikowane, jak wybrać mm


Reasumując, jeżeli będzie potrzeba podania kolejnego mleka modyfikowanego, to mój wybór padnie na Capricare. Jest to mleko dosyć drogie, ale z racji, że Tomek będzie próbował tego sporadycznie to nie będzie to w rezultacie wielki koszt.
Jak widać powyżej nie zawsze drogie znaczy lepsze, porównajmy chociażby Bebiko a Enfamil.




18 komentarzy:

  1. My uzywałyśmy Bebiko i dla nas było dobre. Za jakiś czas może wrócimy do tego tematu ponownie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widać Bebiko ma całkiem niezły skład, więc to był dobry wybór ;)

      Usuń
  2. Ojojoj, ile tu mądrych i ważnych informacji. Można wydrukować i do tego wracać

    OdpowiedzUsuń
  3. Cóż, mój Misiak nie może pić żadnego z powyższych propozycji bo się okazuje, że jest alergikiem i pije mleko podobne ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że szybko pokonacie alergię! <3

      Usuń
  4. Bardzo praktyczny wpis, rozjaśnia wiele kwestii :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sama nie mam dzieci ale z ciekawością przesledzilam twoja rozpiske może powinnaś ja umieścić na blogu w formie pdf lub coś innego - do pobrania - myślę iż nie jedna mama mogłaby sobie to zawiesić na ścianie w kuchni jako ściągawkę 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! dziękuję za sugestię, postaram się coś takiego przygotować :)

      Usuń
  6. Za miesiąc córeczka będzie już z nami, więc wpis jak najbardziej w punkt! I zgadzam się z opinią wyżej, chętnie skorzystałabym z rozpiski w formie PDF :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratuluję! :) Życzę szybkiego, bezproblemowego rozwiązania! Postaram się przygotować wersję w PDF:)

      Usuń
  7. Porządnie wyłuszczyłaś temat... Moja córka była karmiona rok piersią, potem mlekiem Bebilon, a synek od początku jest karmiony niestety tylko Bebilonem ale nie zauważyłam negatywnych skutków.

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjny wpis!!! Świetnie wszystko rozpisane :) Jestem w pełni usatysfakcjonowana po przeczytaniu tego wpisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dlaczego olej palmowy nie jest zaznaczony chociaż na pomarańczowo? Podobnie jak reszta składników, jest jadalny, nie trujący, jednak to dodatek niskiej jakości i spokojnie może zostać zastąpiony lub pominiety. Proszę o odpowiedz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Głównym nasyconym kwasem tłuszczowym występującym w tłuszczu mleka ludzkiego jest kwas palmitynowy (ok.25%). Olej palmowy dodawany jest ze względu na zawartość kwasu palmitynowego, którego posiada najwięcej z dostępnych na rynku olei. Olej palmowy jest nadal przedmiotem kontrowersji, jednak ze względu właśnie na zawartość kwasu palmitynowego nie został przez nas zaznaczony na pomarańczowo.

      Usuń

Copyright © 2014 Mama i Tata w Trójmieście , Blogger