Jak wybrać najlepsze mleko modyfikowane? - porównanie składu mlek modyfikowanych

Jak to wyszło, że karmiąc mojego Tomka tylko własnym mlekiem spędziłam mnóstwo czasu czytając, analizując składy mlek modyfikowanych? Otóż Tomek wcale nie chce pić innego mleka niż moje - całe szczęście, bo przecież mleko matki jest bezkonkurencyjnie najlepsze. Było kilka sytuacji, gdzie próbowałam dać mu mleko modyfikowane - kończyło się to pluciem i krzywieniem. Zaczęłam zastanawiać się, dlaczego na jedno krzywi się mniej a na inne więcej, a chciałabym znaleźć takie, które by mu posmakowało. Więc jakie mleko modyfikowane wybrać? Czy istnieje coś takiego jak porównywarka mlek modyfikowanych?
Lubię czytać składy i etykiety produktów, ale na początku pracy nad porównaniem składów mlek modyfikowanych myślałam, że porwałam się z motyką na słońce. Niekończąca się lista składników, których sama wymowa sprawiała mi trudność skutecznie mnie demotywowała. Ale nie poddałam się i oto efekt mojej pracy. Gdy zaznajomicie się już z poniższym artykułem myślę, że będziecie wiedzieli, które mleko modyfikowane wybrać.

Artykuł jest bardzo obszerny i występuje w nim podział na trzy części:


Część I - Wykaz składników odżywczych zgodnych z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego;
Część II - Analiza pozostałych składników mleka modyfikowanego;
Część III - Analiza składów mlek modyfikowanych popularnych producentów - Mleka początkowe (1) oraz mleka  następne (2).


Część I - Wykaz składników odżywczych zgodnych z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego


Generalnie wszystkie dostępne mleka mają podobny skład. Dlatego, że jest określona lista składników jakie powinny posiadać odżywki dla dzieci i znajduje się ona w ROZPORZĄDZENIU MINISTRA ZDROWIA.


Poniżej wykaz składników odżywczych, które są stosowane do produkcji preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego:


1. Witaminy


Witamina
Postać witaminy
Witamina A
Octan retinylu
Palmitynian retinylu
Retinol
Witamina D
Witamina D2 (ergokalcyferol)
Witamina D3 (cholekalcyferol)
Witamina B1
Chlorowodorek tiaminy
Monoazotan tiaminy
Witamina B2
Ryboflawina
Sól sodowa 5'-fosforanu ryboflawiny
Niacyna
Nikotynamid
Kwas nikotynowy
Witamina B6
Chlorowodorek pirydoksyny
5'-fosforan pirydoksyny
Foliany
Kwas foliowy
Kwas pantotenowy
D-pantotenian wapnia
D-pantotenian sodu
Dekspantenol
Witamina B12
Cyjanokobalamina
Hydroksykobalamina
Biotyna
D-biotyna
Witamina C
Kwas L-askorbinowy
L-askorbinian sodu
L-askorbinian wapnia
Kwas 6-palmitylo-L-askorbinowy (palmitynian askorbylu)
Askorbinian potasu
Witamina E
D-alfa-tokoferol
DL-alfa-tokoferol
Octan D-alfa tokoferolu
Octan DL-alfa tokoferolu
Witamina K
Filochinon (Fitomenadion)

2. Aminokwasy i inne związki azotowe:


1) L-arginina i jej chlorowodorek (m.in. regulacja pracy serca, rola w budowaniu masy mięśniowej, bierze udział w syntezie i uwalnianiu hormonu wzrostu);
2) L-cystyna i jej chlorowodorek (niezbędne do syntezy białek osocza i keratyny, biorą udział w syntezie glukagonu i insuliny);
3) L-histydyna i jej chlorowodorek (prekursor histaminy – aktywacja układu odpornościowego w przypadku infekcji, bierze udział w syntezie hemoglobiny);
4) L-izoleucyna i jej chlorowodorek (regulacja poziomu cukru we krwi, uczestniczy w procesie produkcji hormonu wzrostu);
5) L-leucyna i jej chlorowodorek (produkcja hormonu wzrostu, wytwarzanie glikogenu);
6) L-lizyna i jej chlorowodorek (ułatwia wchłanianie wapnia, niezbędny składnik białek strukturalnych skóry);
7) L-cysteina i jej chlorowodorek (niezbędne do syntezy białek osocza i keratyny, biorą udział w syntezie glukagonu i insuliny);
8) L-metionina (wpływ na przemianę lipidową);
9) L-fenyloalanina (synteza hormonów tarczycy i nadnercza, prawidłowy rozwój układu nerwowego);
10) L-treonina (metabolizm tłuszczów w wątrobie, utrzymanie równowagi białkowej, transport pokarmu w przewodzie pokarmowym);
11) L-tryptofan (niezbędny do wytwarzania budowy tkanki mięśniowej, zwiększa odporność);
12) L-tyrozyna (produkcja melaniny, synteza hormonów nadnerczy);
13) L-walina (wytwarzanie energii w mięśniach, stymulacja wzrostu mięśni, prawidłowa praca układu nerwowego);
14) L-karnityna i jej chlorowodorek (transport aminokwasów, rola w spalaniu kwasów tłuszczowych);
15) L-winian L-karnityny (transport i spalanie tłuszczów);
16) Tauryna (ważna rola w rozwoju systemu nerwowego niemowląt);
17) 5'-monofosforan cytydyny i jego sól sodowa (rola w biosyntezie fosfolipidów);
18) 5'-monofosforan urydyny i jego sól sodowa (rola w centralnym układzie nerwowym);
19) 5'-monofosforan adenozyny i jego sól sodowa (rola w wewnątrzkomórkowym transporcie energii);
20) 5'-monofosforan guanozyny i jego sól sodowa (przenośnik energii w komórce);
21) 5'-monofosforan inozyny i jego sól sodowa (przenośnik energii w komórce).

4. Inne:
1) Cholina (metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczy, ułatwia wchłanianie tłuszczy)
2) Chlorek choliny;
3) Cytrynian choliny;
4) Dwuwinian choliny;
5) Inozytol (reguluje działanie enzymów, bierze udział w przemianie glukozy, wspomaga metabolizm tłuszczów).


3. Składniki mineralne



Składniki mineralne
Dopuszczalne sole
Wapń (Ca)
Węglan wapnia
Chlorek wapnia
Sole wapniowe kwasu cytrynowego
Glukonian wapnia
Glicerofosforan wapnia
Mleczan wapnia
Sole wapniowe kwasu ortofosforowego
Wodorotlenek wapnia
Magnez (Mg)
Węglan magnezu
Chlorek magnezu
Tlenek magnezu
Sole magnezowe kwasu ortofosforowego
Siarczan magnezu
Glukonian magnezu
Wodorotlenek magnezu
Sole magnezowe kwasu cytrynowego
Żelazo (Fe)
Cytrynian żelazawy
Glukonian żelazawy
Mleczan żelazawy
Siarczan żelazawy
Cytrynian amonowo - żelazowy
Fumaran żelazawy
Dwufosforan żelazowy (pirofosforan żelazowy)
Diglicynian żelaza
Miedź (Cu)
Cytrynian miedzi
Glukonian miedzi
Siarczan miedzi
Kompleks miedziowo-lizynowy
Węglan miedzi
Jod (J)
Jodek potasu
Jodek sodu
Jodan potasu
Cynk (Zn)
Octan cynku
Chlorek cynku
Mleczan cynku
Siarczan cynku
Cytrynian cynku
Glukonian cynku
Tlenek cynku
Mangan (Mn)
Węglan manganu
Chlorek manganu
Cytrynian manganu
Siarczan manganu
Glukonian manganu
Sód (Na)
Wodorowęglan sodu
Chlorek sodu
Cytrynian sodu
Glukonian sodu
Węglan sodu
Mleczan sodu
Sole sodowe kwasu ortofosforowego
Wodorotlenek sodu
Potas (K)
Wodorowęglan potasu
Węglan potasu
Chlorek potasu
Sole potasowe kwasu cytrynowego
Glukonian potasu
Mleczan potasu
Sole potasowe kwasu ortofosforowego
Wodorotlenek potasu
Selen
Selenian sodu
Selenin sodu




Część II - Analiza pozostałych składników wchodzących w skład mleka modyfikowanego:


1. Serwatka (z mleka), serwatka słodka (z mleka), odmineralizowana serwatka z mleka w proszku, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), serwatka z mleka częściowo odmineralizowana w proszku – Mieszanina składników w skład których wchodzi:
- białko (podstawowy składnik budulcowy komórek), 
- laktoza (cukier mlekowy, źródło energii oraz pożywka dla flory jelitowej)
- składniki mineralne (fosfor, sód, jod, wapń)
- witaminy (witaminy z grupy B, biotyna, kwas pantotenowy);
2. Odtłuszczone mleko w proszku – element bazowy mleka modyfikowanego;
3. Oleje roślinne: olej palmowy, olej rzepakowy, olej kokosowy, olej  słonecznikowy)
Zastosowanie różnych olejów roślinnych ma na celu uzyskanie zawartości kwasów tłuszczowych zbliżonych do ich zawartości w mleku matki. Olej palmowy – źródło kwasu palmitynowego, olej rzepakowy – źródło kwasu oleinowego, olej sojowy, kukurydziany i słonecznikowy – źródła kwasów tłuszczowych wielonienasyconych.  Olej kokosowy – źródło średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Zawartość oleju kokosowego powinno być ograniczone ze względu na zawartość kwasu laurynowego i mirystynowego o właściwościach aterogennych (proces powstawania zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych)
- olej palmowy – zawiera kwas palmitynowy (który występuje w mleku matki), tworzy on słabo rozpuszczalne kompleksy z wapniem – wysoka pozycja na liście składników to mniejsza wchłanialność wapnia i tłuszczu w porównaniu z mieszankami gdzie występuje więcej innych olei. Wybierany przez producentów ze względu na dobrą stabilność przechowalniczą oraz niską cenę;
4.  Laktoza (z mleka) – cukier mleczny, źródło energii;
5. Maltodekstryna – dodawana w celu poprawy konsystencji i wyglądu, produkt wysoko przetworzony. Nie jest uznana za niebezpieczny środek dla zdrowia, jednakże istnieją badania, które wskazują na negatywny wpływ maltodekstryny na florę bakteryjną w układzie pokarmowym. Posiada wysoki indeks glikemiczny podnosząc poziom cukru we krwi. Wybierana ze względu na wysoką przyswajalność przez organizm dziecka;
6. Emulgatory:
- lecytyna sojowa -  element wiążący składniki mleka. Ze względu na możliwość wykorzystywania soi GMO lub możliwości pozostania w lecytynie szkodliwych chemikaliów użytych w procesie produkcyjnym, powinniśmy jej unikać;
- lecytyna słonecznikowa – element wiążący składniki mleka posiada korzystny profil fosfolipidów;
7. Regulator kwasowości (kwas cytrynowy) – reguluje kwasowość i pełni funkcję przeciwutleniacza. Obniża pH, zapobiegając mnożeniu się bakterii. Uważany za nieszkodliwy. Nie może zostać przedawkowany przez producentów, ponieważ nadmiar zmienia smak produktu na niesmaczny kwaśny;
8. Olej rybi – źródła kwasów z grupy omega 3 nie występujących w tłuszczach pochodzenia roślinnego, niezbędny składnik odżywczy;
9. Bakterie kwasu mlekowego – zwiększają liczbę „dobrych bakterii” tworzących mikroflorę jelitową;
10. Galaktooligosacharydy i Fruktooligosacharydy – prebiotyki, nierozpuszczalne w wodzie węglowodany, stymulują wzrost określonych bakterii jelitowych, zapobiegają zaparciom;
11. Stabilizator – kwas mlekowy - całkowicie wchłaniany przez organizm, zapobiega namnażaniu się szkodliwych drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym;
12. Przeciwutleniacz  - mieszanina tokoferoli -  witamina E – uznana za nieszkodliwą w zastosowaniu spożywczym;
13. Syrop glukozowy – roztwór z glukozy i maltodekstryny podnosi poziom cukru i insuliny we krwi, sprzyja zaburzeniom metabolicznym, dodawany w celu poprawy smaku;
14. Polidekstroza - stabilizator spełnia funkcję wiążącą, stabilizującą, utrzymującą wilgotność. w małych dawkach nieszkodliwy, w dużych może wywołać biegunkę. Nie zaleca się podawania dzieciom;
15. Skrobia – zapobiega ulewaniu.


http://www.czytelniamedyczna.pl/2302,tluszcze-w-zywieniu-niemowlat.html
http://doktorania.pl/mleko-modyfikowane/
http://www.nursing.com.pl/ArchiwumMagazynuPiP_Zywienie_niemowlat_i_malych_dzieci_Mleka_adaptowane_i_modyfikowane_71.html
https://dietetycy.org.pl/maltodekstryna/
http://bonavita.pl/maltodekstryna-wplyw-na-zdrowie-oraz-zastosowanie
http://www.forumpediatryczne.pl/artykul/prebiotyki-nowoczesny-skladnik-mieszanek-mlecznych-do-zywienia-dzieci/4827
http://archiwum.dobrydietetyk.pl/forum/syrop-glukozowy/5449/
https://zasadyzywienia.pl/
https://vitalia.pl/ch_add,264,0_Polidekstroza.html

Część III - Analiza składów mlek modyfikowanych popularnych producentów - Mleka początkowe (1) oraz mleka  następne (2)



Jakie mleko modyfikowane wybrać? Myślę, że poniższe porównanie mlek modyfikowanych znacznie ułatwi Wam zadanie. 

Poniżej przedstawiam analizę składu mleka modyfikowanego popularnych producentów.
Pod uwagę brałam tylko podstawowe mleka modyfikowane, dostępne na sklepowych półkach. Nie analizowałam mlek hipoalergicznych, przeciw ulewaniu, anty - kolkowych i innych. 
W analizie występują również mleka modyfikowane kozie. Mleka kozie są najbardziej w składzie zbliżone do mleka ludzkiego, stąd też wiele składników, które muszą być dodane do mleka modyfikowanego krowiego, naturalnie występują w mleku kozim, dlatego też skład mleka modyfikowanego koziego jest dosyć "okrojony". 

Mleka modyfikowane dzielimy na mleka początkowe (od urodzenia do 6 m.ż.) oznaczone cyfrą 1 oraz mleka następne oznaczone cyfrą 2 (od 4 do 12 m.ż).


Legenda oznaczeń:

kolor pomarańczowy – składniki na które warto uważać;
kolor zielony – dodatkowe składniki dodane przez producentów (oprócz podstawowych składników) pozytywnie wpływające na organizm;
kolor czerwony – składniki, których nie powinno być, mogące negatywnie wpłynąć na organizm;
kolor niebieski – składniki odżywcze "podstawowe" zgodne z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA z dnia 16 września 2010 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego.



Mleka początkowe - 1





skład mleka modyfikowanego, jakie mleko modyfikowane wybrac, jaki skład powinno mieć mleko modyfikowane


jaki sklad powinno miec mleko modyfikowane, analiza skladu mm
skład mleka modyfikowanego, porównanie mlek modyfikowanych
porownanie skladu mleka modyfikowanego,

Mleka następne - 2


skład mleka modyfikowanego, jakie wybrac mm, jakie mleko modyfikowane jest najlepsze
jakie mleko modyfikowane jest najlepsze, jak wybrać mleko modyfikowane
Najlepsze mleko modyfikowane, najlepsze mm, analiza skladu mm
Najlepsze mleko kozie, najlepsze mleko modyfikowane, jak wybrać mm


Reasumując, jeżeli będzie potrzeba podania kolejnego mleka modyfikowanego, to mój wybór padnie na Capricare. Jest to mleko dosyć drogie, ale z racji, że Tomek będzie próbował tego sporadycznie to nie będzie to w rezultacie wielki koszt.
Jak widać powyżej nie zawsze drogie znaczy lepsze, porównajmy chociażby Bebiko a Enfamil.




48 komentarzy:

  1. My uzywałyśmy Bebiko i dla nas było dobre. Za jakiś czas może wrócimy do tego tematu ponownie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widać Bebiko ma całkiem niezły skład, więc to był dobry wybór ;)

      Usuń
  2. Ojojoj, ile tu mądrych i ważnych informacji. Można wydrukować i do tego wracać

    OdpowiedzUsuń
  3. Cóż, mój Misiak nie może pić żadnego z powyższych propozycji bo się okazuje, że jest alergikiem i pije mleko podobne ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że szybko pokonacie alergię! <3

      Usuń
  4. Bardzo praktyczny wpis, rozjaśnia wiele kwestii :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sama nie mam dzieci ale z ciekawością przesledzilam twoja rozpiske może powinnaś ja umieścić na blogu w formie pdf lub coś innego - do pobrania - myślę iż nie jedna mama mogłaby sobie to zawiesić na ścianie w kuchni jako ściągawkę 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! dziękuję za sugestię, postaram się coś takiego przygotować :)

      Usuń
  6. Za miesiąc córeczka będzie już z nami, więc wpis jak najbardziej w punkt! I zgadzam się z opinią wyżej, chętnie skorzystałabym z rozpiski w formie PDF :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratuluję! :) Życzę szybkiego, bezproblemowego rozwiązania! Postaram się przygotować wersję w PDF:)

      Usuń
  7. Porządnie wyłuszczyłaś temat... Moja córka była karmiona rok piersią, potem mlekiem Bebilon, a synek od początku jest karmiony niestety tylko Bebilonem ale nie zauważyłam negatywnych skutków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bebilon ma całkiem niezły skład :)

      Usuń
    2. Ja bym chciala podac dziecku kozie zastanawiam sie dlaczego capricare nie ma witamin

      Usuń
    3. Przy kozim mleku koniecznie trzeba podawać kwas foliowy. Moj brat kiedys był karmiony mlekiem kozim i nie zawiera ono tego kwasu a nikt nas o tym nie poinformował przez co miał duży niedobór żelaza we krwi. Wyszlo to dopiero w szpitalu a lekarz prowadzacy nie miał o tym pojęcia

      Usuń
  8. Rewelacyjny wpis!!! Świetnie wszystko rozpisane :) Jestem w pełni usatysfakcjonowana po przeczytaniu tego wpisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dlaczego olej palmowy nie jest zaznaczony chociaż na pomarańczowo? Podobnie jak reszta składników, jest jadalny, nie trujący, jednak to dodatek niskiej jakości i spokojnie może zostać zastąpiony lub pominiety. Proszę o odpowiedz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Głównym nasyconym kwasem tłuszczowym występującym w tłuszczu mleka ludzkiego jest kwas palmitynowy (ok.25%). Olej palmowy dodawany jest ze względu na zawartość kwasu palmitynowego, którego posiada najwięcej z dostępnych na rynku olei. Olej palmowy jest nadal przedmiotem kontrowersji, jednak ze względu właśnie na zawartość kwasu palmitynowego nie został przez nas zaznaczony na pomarańczowo.

      Usuń
  10. A mleko Bebilon Pro Futura od 1 dni zycia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest w porządku, jedynie występuje emulgator - lecytyna sojowa, ale na dosyć dalekim miejscu w składzie (składniki produktów wymieniane są w kolejności od największej do najmniejszej). Pro Futura różni się od pozostałych mlek posiadaniem lipidów jaja kurzego w składzie. Jest to ciekawe rozwiązanie - jajo zawiera bardzo dużo wartości odżywczych.

      Usuń
  11. Ktore z koziego jest wartosciowe? I tak patrze ze super wypada tez hipp bio. Nie wiem ktore wybrac dla noworodka mysle mocno o kozim

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z koziego mleka najlepiej wypada Capricare, mleko kozie jest najbardziej zbliżone w składzie do mleka kobiecego. Hipp zmieniło nazwę i szatę graficzną opakowania, obecnie jest to HIPP COMBIOTIK 1, skład nie uległ zmianie. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że syn nie polubił się z Capricare (na fanpage Capricare można zamówić próbki produktu), na szczęście zasmakowało mu mleko Hipp :)
      Pozdrawiam :)
      Justyna

      Usuń
  12. jako to jest z tą polidekstrozą? na stronie enfamil opisana jest ona jako prebiotyk. Więc jest bezpieczna czy nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za ten komentarz.
      Najpierw wyjaśnię czym jest prebiotyk. Prebiotyki należą do oligosacharydów, nie ulegają hydrolizie i wchłanianiu w górnym odcinku przewodu pokarmowego stymulują korzystną zmianę składu mikroflory przewodu pokarmowego w kierunku rozwoju Bifidobacterium i Lactobacillus. W wyniku procesu fermentacji bakteryjnej dochodzi do wytwarzania krótkołańcuchowych kwasow tłuszczowych. Do prebiotyków należą: inulina, fruktooligosacharydy, czy galaktooligosacharydy.
      Naturalnym źródłem prebiotyków dla niemowląt jest pokarm kobiecy. Zawiera on ok. 130 substancji oligosacharydowych w ilości prawie 2g/100ml. Dostępne na rynku mleka dla wcześniaków i niemowląt z problemami w oddawaniu stolca zawierają dwa prebiotyki (FOS - fruktooligosacharydy i GOS - galaktooligosacharydy w ilościach 0,4 do 0,8 g /100 ml. W wyniku ich stosowania stwierdzono wzrost i lości bifidobakterii w stolcu, wzrost liczby stolcówi luźniejszą ich konsystencje porównywalną u niemowląt karmionych piersią. Od wielu lat w leczeniu zaparć stosuje się laktulozę o właściwościach prebiotycznych (http://www.zywnoscdlazdrowia.pl/01/index7.html).
      Czym jest polidekstroza?
      Polidekstroza - polimer glukozy, syntetyczna substancja wytwarzana w trakcie ogrzewania dekstrozy w obecności kwasu cytrynowego i sorbitu. Stosowana w przemyśle spożywczym jako stabilizator, środek zagęszczający i utrzymujący wilgotność; substancja wypełniająca. Ma neutralny smak i zapach. Dzienna dawka nie powinna przekraczać 90g, a jednorazowa 50g.
      Polidekstroza dodawana jest zazwyczaj do produktów pochodzenia mlecznego.

      Owszem istnieją źródła, które mówią, że polidekstroza to prebiotyk. Nigdzie nie znalazłam informacji jakie dokładnie działanie wywołuje na organizm jako prebiotyk.
      Dodatkowo w ROZPORZĄDZENIU KOMISJI (UE) 2017/1200
      z dnia 5 lipca 2017 r.
      w sprawie odmowy udzielenia zezwolenia na niektóre oświadczenia zdrowotne dotyczące
      żywności inne niż odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci znalazłam całkiem interesujące wyjaśnienie:
      W następstwie wniosku złożonego na podstawie art. 13 ust. 5 rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 przez
      przedsiębiorstwo Tate & Lyle PLC zwrócono się do Urzędu o wydanie opinii dotyczącej oświadczenia
      zdrowotnego odnoszącego się do polidekstrozy i normalnego wypróżniania (pytanie nr EFSA-Q-2015-00550 (2)).
      Oświadczenie zaproponowane przez wnioskodawcę było sformułowane w następujący sposób: „Polidekstroza
      przyczynia się do lepszej pracy jelit dzięki zwiększeniu objętości stolca”.
      (10) W dniu 25 maja 2016 r. Komisja i państwa członkowskie otrzymały opinię naukową Urzędu, który stwierdził, że
      na podstawie przedstawionych danych nie wykazano związku przyczynowo-skutkowego pomiędzy spożywaniem
      polidekstrozy a deklarowanym skutkiem. W związku z powyższym, ponieważ oświadczenie nie spełnia
      wymogów rozporządzenia (WE) nr 1924/2006, nie należy udzielać zezwolenia na jego stosowanie.

      Reasumując w super skrócie prebiotyki rozluźniają masę stolcową a polidekstroza nie wykazuje takich właściwości i zostało to udowodnione.
      Mam nadzieję, że pomogłam rozwiać pewne wątpliwości.
      Jeżeli nie mamy zaufania do pewnych składników lepiej po prostu je pominąć i wybrać inny bardziej wiarygodny produkt :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  13. co mnie zastanawia i dziwi to jest to gdzie w mlekach jest syrop glukozowy, to w składnikach odżywczych cukry mają dość niską wartość np. humana 5,8 enfamil 4,5 a takie bebiko ma aż 8,5. Czy nie powinno się w taki sposób patrzeć?
    Może warto dodać jeszcze mleka bebilon 2 profutura, zwykłe Holle 2 BIO i Topfer?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie każdy cukier jest zły, zawartość cukru w mleku kobiecym - tym idealnym, to 7g na 100 ml, jest to głównie laktoza i niewielka ilość prebiotyków. Szukamy mleka, które zawiera jak najwięcej składników pochodzenia naturalnego (laktoza) a nie sztucznego (syrop glukozowy) :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  14. A jak jest z mlekiem następnym czyli tym po ukończeniu 1 roku które ma najlepszy skład?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po ukończeniu roku, dziecko ma już na tyle wykształcony układ pokarmowy, że może przyjmować mleko krowie. W Internecie można spotkać się z opiniami, że mleko następne 3 - te po 1szym roku życia ma groszy skład niż chociażby mleko z numerem 2. Nasz syn nie do końca dobrze przyjmował mleko krowie i zdecydowaliśmy się na Hipp 3, okazało się, że mleko nie ma prebiotyków i probiotyków. Przymierzam się do przygotowania takiego postu.

      Usuń
    2. Wyssane z palca info oczywiście że ma pre- i probiotyki dlatego się nazywa HIPP 3 combiotic.

      https://hipp.pl/mleko/produkty/hipp-combiotikR/mleko-dla-dzieci-hipp-combiotikR/mleko-dla-dzieci-hipp-3-combiotikR-900-g/

      Usuń
  15. My stosujemy hipp. Już pięć lat temu u starszego dziecka stosowalismy, pomimo Ze wszyscy mi odradzali bo mało znane i drogie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziękuję za analizę skladu. Karmię obecnie piersią i uzupełniająco daję Hipp Combiotik 1. Niestety mam takie wahania laktacji, że musiałam włączyć do żywienia mm. Zastanawiam się nad przejściem na Capricare, choć z Hipp jesteśmy bardzo zadowoleni. No i mam dylemat :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas Capricare (można na ich fanpage zamówić próbki) nie posmakowało, za to hipp tak i to bardzo :)

      Usuń
  17. No właśnie niestety próbek Capricare 1 nie mają :(

    OdpowiedzUsuń
  18. My dzięki tej analizie wybraliśmy capri (karmię piersią lecz muszę dokarmiac) chociaż kilka razy od urodzenia dostał hippa to nie było problemu z przestawieniem się na capri :) synek zadowolony nareszcie prawidłowo przybiera na wadze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki takim komentarzom wiemy, że nasza praca ma sens - dziękujemy :) Życzymy zdrowia dla Synka! :)

      Usuń
  19. A jak to jest z mlekiem Capri Care. Chcialam zaczac je podawac ale zauwazylam, ze nie posiada w skladzie witamin !�� i jak jest z jego smakiem ?

    OdpowiedzUsuń
  20. Obecnie jesteśmy z synkiem na Nutramigenie1 , będziemy podejmowali próbę przejścia na mm i zastanawiam się które ma najlepszy skład i jest najbardziej wartościowe ? Dodam że synek ma anemie,pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  21. A mam pytanie o Nan optipro plus 1 i 2 ?;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam, gratuluję wytrwałości w napisaniu tego artykułu �� kawał dobrej roboty. �� mam takie pytanie, jak to jest w przypadku małego alergika? Mój syn po mamusi, urodził się ze skazą białkową A raczej dzisiaj nazywa się to uczulenie na białko mleka krowiego. Obecnie ma 8 miesięcy i jest na bebilonie pepti. Czy mogę mu wprowadzić inne mleko? Np kozie? Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  23. A jak w takim zestawieniu wypadnie mleko początkowe Babydream? :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Też się chętnie dowiem jak to jest z Babydream 1. Właśnie zaczelam podawać je synkowi bo czytałam dużo pozytywnych opinii i toleruje je dużo lepiej niż Nan optipro HA ale trochę się obawiam czy jest bezpieczne.

    OdpowiedzUsuń
  25. Super opis! Gratuluję i dziękuję! Ja się załamałam bo podaje enfamil 2 myślałam że to dobre mleko wcześniej mała dostawała enfamil 1 z polecenia lekarzy a teraz posmutniałam... Co sądzi Pani o Babilon profutura? Co takiego na innych stronach czytałam że ma dobry skład tutaj nie znalazłam go na liście następnych mlek. Bardzo proszę o opinie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. witaj Justyno
    karmie córkę bebiko nutri flor pro+ 1. niedługo przechodzimy na 2. i zastanawiam sie czy dalej kontynuowac te mleko czy moze lepiej przejsc na hipp bio combiotic? dodam ze nie ma żadnych problemów brzuszkowych i ładnie przybiera na masie. sedrecznie pozdrawiam :)
    ps. dziekuje za super wpis :)

    OdpowiedzUsuń
  27. A co Pani uwaza na temat mleka Nutramigen Puramino i Nutramigen LGG? Z gory dziekuje za odpowiedz :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Tez jestem ciekawa co ze skladem bebiko nutri flor pro+ 1 i 2 ? Czy jest okej?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Mama i Tata w Trójmieście , Blogger